Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] FreeBSD katalogi home

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam pytanie bo dane tzn sf wrzucamy do katalogu home i powiedz jaka powinna byc scieżka? /usr/home czy mogę bezpośrednio w "korzeniu" czyli tym / zalozyc folder home i tam wrzucac?

Opublikowano

/USR/Rain/game coś tam

potem w FSD /user/local/etc/rc.d/mysql-server restart

| exModerator Metin2 |

Opublikowano

/USR/Rain/game coś tam

potem w FSD /user/local/etc/rc.d/mysql-server restart

wzioles przyklad raina....

a po drugie czy mogę dać odrazu /home zamiast /usr/home? ja nie mam gotowca tylko wgrywam pliki

czym to się rozni?

Opublikowano

Do /usr/ naturalnie wkłada się pliki bo w ten folder jest od przechowywania większości aplikacji używanych przez użytkownika, nic się nie stanie jeśli wsadzisz home do głównego systemu plików(korzenia)

Opublikowano

a dostęp do nich będzie róznił się tylko ścieżka?

a i szybkość "dzialania" tych aplikacji zmienia się?

czyli jak wejde do systemu głownego czyli "/" no tej ściezki to jak tutaj juz utworze i będzie /home będzie takie cos?;]

Opublikowano

Tak, będzie się różnił ścieżką. Weź pod uwagę że podczas odpalania systemu pierwsze są montowane są systemy plików: /(korzeń), temp, usr, var poprzez skrypt rc. Jeśli chodzi o szybkość to owszem, logicznie myśląc później się załadują pliki nie zawarte w skrypcie. Wpisy możesz edytować komendą

ee /etc/fstab

FreeBSD automatycznie optymalizuje system plików w których jest dużo plików, są one często zmieniane i brany jest także ciężar ich pod uwagę przez system.

Co do dodania Twojego folderu do skryptu to opisze to na podstawie linijki z usr:

device		   /mount-point		fstype		options	   dumpfreq	 passno
/dev/ad0s1f		/usr		ufs		   rw	   2		 2

/dev/ - System plików urządzeń

adxxxx - IDE dysk twardy(każdy z różnego rodzaju dysków zawiera inne 2 litery na początku) ad0s1f jest folderem na partycji dyskowej, o tworzeniu tego folderu napiszę później ;)

/usr - Katalog który ma być montowany wraz z startem systemu

ufs - oznacza jaki system plików(w FreeBSD domyślnym jest właśnie ufs)

rw - uprawnienia, rw wiadomo read-write

2 - oznacza że pliki maja mieć robiony backup przez system(jak nie chcesz to 0, 1 nie wiem co oznacza)

2 - pliki będą sprawdzane przez system(wartość 0 pomija sprawdzanie, 1 oznacza że system plików ma być sprawdzany przed przystąpieniem do jakiej kolwiek akcji w tym systemie plików(dlatego jest to ustawione na "korzeniu"), jeśli 2 pojawia się więcej niż raz oznacza to że systemy plików będą sprawdzane równocześnie)

Chyba Ci to nieco przybliżyłem teraz ;)

Opublikowano

ale czy jak mam /home głownie w korzeniu to on sie uruchamia automatycznie czy dla tego ze ja stworzylem ten katalog muszę go ręcznie uruchomic?:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...